18. 03. 28
Találatok: 423

Pályafutásom elején a következő érthetetlen hír jutott el hozzám. Az angolok a skótok és az franciák, mind azt bizonygatják, hogy a darts játék az ő kultúrájukból ered és a gyökerei oda vezethetők vissza.

Az évek alatt némileg kristályosodott a dolog, mert a következő információk jutottak el hozzám ez irányú olvasmányaimból.

A francia Javelot (gerely) célba dobó játékot egy francia kereskedő vitte Skóciába, és terjedt el az idők folyamán, a szigeten módosult formában.

Ez némileg megmagyarázz mindent. De a valódi eredet az továbbra is rejtély.

 

18. 03. 28
Találatok: 1058

 

„Egyszer volt, hol nem volt” - akár így is kezdhetnénk a történetet. Annyi legenda kering a Darts kifejlődésének kezdeti szakaszáról, hogy a valóságot senki nem ismeri. Persze, mint minden bizonytalan történelmi „ténynél” itt is létezik a legelfogadottabb verzió.

 Egyszer régen a sötét középkorban íjászok és dárdások - békeidőben (ha egyáltalán volt ilyen) heveny italozásaik közepette idejüket múlatták egy angliai fogadóban télvíz idején. Természetesen a harci szellem és ügyességük bizonygatásának fontossága szórakozás közben sem hagyott alább. A kellemetlen időjárás viszont igen csak akadályozta őket ebben. Ekkor tájt születhetett az ötlet – harci szerszámaik kicsinyítésével a fogadó meleg berkeiben is meg tudják ezt tenni egy farönköt hívva segítségül. Ha egy kicsit visszamegyünk az időben gyorsan, rájöhetünk az ötlet csak a „fegyvernemben” újszerű. Kelta népek évszázadokkal megelőzve fedett helyen is dobálták harci szekercéjüket kijelölt célpontra, mulatozás közben.

Az ide-oda masírozó katonák által gyorsan elterjed a játék és fejlődésnek is indult a brit szigeten, valamint ír földön.

A szeletelt farönköt felváltja egy tartósabb és fegyvert kímélőbb céltábla. Az állati bőrből és szőrből göngyölt, majd későbbiekben préselt formátum.

Elkészülnek a kifejezetten erre a célra faragott dárdák. A céltáblákat szektorokra osztják és nem feltétlenül a közép találat a legértékesebb. Természetesen ebben az időben még a számtannak nem nagy jelentősége van. Az egyes szektorok harci egységeket szimbolizálnak, ezek határozzák meg az értékét.

1415-ből való az első írás, ami azt bizonyítja, hogy a katonák a Darts valamely formáját játsszák. Tehát a XV. századra már említést érdemlően jelen van és a játék kultúra része angol földön. A játék maga a gyarmati világ létrejöttével egy időben elterjed az egész világon.

A XIX. század végére megfogalmazódik az első alapszabályzat és versenyrendszer is. Központi szervezett még nincs, de már fellelhetőek az első Darts klubok. Elkezdődik a pubok közti versengés.

Az első brit nemzeti szövetség csak 1924-ben kezdi meg működését és fogalmazza meg: „a Darts sport, egy olcsó ügyességi játék, melyben fontos a felkészültség, a kitartás és a koncentráló képesség.

A valódi sport irányú áttörésre azonban további 50 évet kellett várni. 1973 a British Darts Organization (BDO) a televízió segítségével a nagynyilvánosság elé viszi a Darts sport eseményeit. A hatása világszinten sem marad el. Sorra alakulnak a nemzetközi szervezetek.  1976-ra aktuálissá válik a világ szervezett megalapítása (Word Darts Federation). Megszületik a nemzetközi szabályzat és versenyrendszer, céljai közt megfogalmazza a Darts világszintű népszerűsítését. 1978-ban a BDO megrendezi az első Világ Bajnokságot. Napjainkban a tagországok száma elérte a 80-at.

A kétpólusú világrend összeomlásával szinte egy időben a Kelet-európát is elérte a Darts őrület. Hazánkban 1991-ben, a keleti blokkban az elsők közt alakul a nemzeti szövetség. 1992-től 48. tagállamként teljes körű tagja a világszervezetnek.

Az első és máig egyetlen professzionális szervezetet 1992-ben alapítják meg Word Darts Council (WDC) néven, mely 1994-ben átalakul és új néven Professional Darts Corporation (PDC) megrendezi az első Profi világbajnokságot.